sobota, 16 listopada 2013

Tortilla w stylu hiszpańskim

Nie przypuszczałam, że tarta ze szpinakiem będzie cieszyła się aż takim zainteresowaniem. Po opublikowaniu wspomnianego przepisu pojawiły się prośby o dodanie posta na "coś" z dodatkiem mięsa. Szykujcie się, zabieram Was w kulinarną podróż do słonecznej i gorącej Hiszpanii!


Tortilla w stylu hiszpańskim 

Tortilla najczęściej kojarzy się z płaskim, okrągłym plackiem wykonanym (zazwyczaj) z mąki kukurydzianej. Tego rodzaju tortilla jest charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej. W hiszpańskiej zaś jest to rodzaj smażonego na patelni grubego omletu z dodatkiem ziemniaków, warzyw, mięs i niezwykle aromatycznych przypraw. Może być podawana jako przekąska tzw. tapas albo jako samodzielny posiłek. 
Mój przepis jest inspirowany hiszpańską tortillą, jednak został trochę zmodyfikowany - bez dodatku ziemniaków i podpiekany w piekarniku.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona 
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 5 jajek
  • 5 zielonych i 5 czarnych oliwek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na patelni. Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną w słupki paprykę i duś, aż stanie się miękka. 

2. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojone oliwki. Dodaj ulubione przyprawy. Duś, aż płyn odparuje po czym zestaw patelnię z ognia.

3. Jajka roztrzep z przecierem pomidorowym i mlekiem. Wlej je do wysmarowanej olejem (lub oliwą) formy. Na wierzch wyłóż warzywa i mięso z patelni. 

4. Zapiekaj przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego! :)

1 komentarz: