Nie przypuszczałam, że tarta ze szpinakiem będzie cieszyła się aż takim zainteresowaniem. Po opublikowaniu wspomnianego przepisu pojawiły się prośby o dodanie posta na "coś" z dodatkiem mięsa. Szykujcie się, zabieram Was w kulinarną podróż do słonecznej i gorącej Hiszpanii!
Tortilla w stylu hiszpańskim
Tortilla najczęściej kojarzy się z płaskim, okrągłym plackiem wykonanym (zazwyczaj) z mąki kukurydzianej. Tego rodzaju tortilla jest charakterystyczna dla kuchni meksykańskiej. W hiszpańskiej zaś jest to rodzaj smażonego na patelni grubego omletu z dodatkiem ziemniaków, warzyw, mięs i niezwykle aromatycznych przypraw. Może być podawana jako przekąska tzw. tapas albo jako samodzielny posiłek.
Mój przepis jest inspirowany hiszpańską tortillą, jednak został trochę zmodyfikowany - bez dodatku ziemniaków i podpiekany w piekarniku.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 duża czerwona cebula
- 2 średnie pomidory
- 5 jajek
- 5 zielonych i 5 czarnych oliwek
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz, przyprawy do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na patelni. Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną w słupki paprykę i duś, aż stanie się miękka.
2. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojone oliwki. Dodaj ulubione przyprawy. Duś, aż płyn odparuje po czym zestaw patelnię z ognia.
3. Jajka roztrzep z przecierem pomidorowym i mlekiem. Wlej je do wysmarowanej olejem (lub oliwą) formy. Na wierzch wyłóż warzywa i mięso z patelni.
4. Zapiekaj przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego! :)
1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na patelni. Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną w słupki paprykę i duś, aż stanie się miękka.
2. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojone oliwki. Dodaj ulubione przyprawy. Duś, aż płyn odparuje po czym zestaw patelnię z ognia.
3. Jajka roztrzep z przecierem pomidorowym i mlekiem. Wlej je do wysmarowanej olejem (lub oliwą) formy. Na wierzch wyłóż warzywa i mięso z patelni.
4. Zapiekaj przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego! :)
Bardzo ciekawa :)
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania :D