poniedziałek, 2 grudnia 2013

Ciasteczka cynamonowo-imbirowe

Uwielbiam piec ciasteczka! Nie ma nic pyszniejszego, niż własnoręcznie przygotowane wypieki. Raz zrobicie swoje własne, domowe ciasteczka i nie będziecie mieli ochoty na kupowanie tych paczkowanych, naprawdę! 



Ciasteczka cynamonowo-imbirowe

No i jeszcze ten cudowny zapach cynamonu, który roznosi się po całym mieszkaniu. Nic, tylko zrobić gorącą herbatę, wskoczyć pod koc i.. zjeść je wszystkie w ten - jeszcze - jesienny wieczór! 

Składniki:
  • 300 g mąki 
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1. Masło wymieszaj z cukrem pudrem.

2. Przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cynamon, imbir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Do wymieszanego z cukrem masła dodawaj stopniowo mąkę. Mieszaj.

3. Dodaj jajko, który połączy wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę. 

4. Wyrobione ciasto owiń w folię i włóż do zamrażalnika na ok. 20 minut. 

5. Rozwałkuj schłodzone ciasto i powycinaj z niego ciasteczka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Piecz ciasteczka przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 195ºC.


 Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Piękne, jesienne ciasteczka w formie listków. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Z cynamonem 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne smaki, cudownie pachnące :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. po takich wypiekach cały dom pachnie cynamonem:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń