Uwielbiam piec ciasteczka! Nie ma nic pyszniejszego, niż własnoręcznie przygotowane wypieki. Raz zrobicie swoje własne, domowe ciasteczka i nie będziecie mieli ochoty na kupowanie tych paczkowanych, naprawdę!
No i jeszcze ten cudowny zapach cynamonu, który roznosi się po całym mieszkaniu. Nic, tylko zrobić gorącą herbatę, wskoczyć pod koc i.. zjeść je wszystkie w ten - jeszcze - jesienny wieczór!
Składniki:
Ciasteczka cynamonowo-imbirowe
No i jeszcze ten cudowny zapach cynamonu, który roznosi się po całym mieszkaniu. Nic, tylko zrobić gorącą herbatę, wskoczyć pod koc i.. zjeść je wszystkie w ten - jeszcze - jesienny wieczór!
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Masło wymieszaj z cukrem pudrem.
2. Przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, cynamon, imbir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Do wymieszanego z cukrem masła dodawaj stopniowo mąkę. Mieszaj.
3. Dodaj jajko, który połączy wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę.
4. Wyrobione ciasto owiń w folię i włóż do zamrażalnika na ok. 20 minut.
5. Rozwałkuj schłodzone ciasto i powycinaj z niego ciasteczka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz ciasteczka przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 195ºC.
Smacznego! :)
6. Piecz ciasteczka przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 195ºC.
Smacznego! :)
Piękne, jesienne ciasteczka w formie listków. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Z cynamonem 2013 :)
OdpowiedzUsuńPyszne smaki, cudownie pachnące :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpo takich wypiekach cały dom pachnie cynamonem:) pycha:)
OdpowiedzUsuń