poniedziałek, 1 lipca 2013

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem "chodziło" za mną już od pewnego czasu, ale jak to z czasem bywa, brakowało go na zakasanie rękawów, ubranie mojego nowego fartuszka i upieczenie ciasta. Ale w końcu, po kilku dniach zabierania się do cukierniczych rewolucji, udało się! 


Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Nie za suche, nie za mokre, nie za słodkie, nie za kwaśne - idealne! 

Składniki: 
  • 200 g masła 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru* 
Kruszonka:
  • 100 g zimnego masła 
  • 150 g mąki 
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie:

1. Utrzyj masło na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier, szczyptę soli i dalej ucieraj. 

2. Wbijaj jajka - jedno po drugim. Ucieraj masę po każdym dodaniu. 

3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia do masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. 

4. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wsyp do miseczki. Rozetrzyj między palcami.

5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj. Na wierzch wyłóż pokrojony w kosteczkę rabarbar, posyp kruszonką. 

6. Piecz ciasto ok. 50 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175°C.

7. Opcjonalnie: po wystudzeniu ciasta, posyp je cukrem pudrem.

Niebo w gębie :)

* Rabarbar możesz zastąpić dowolnie wybranymi przez siebie owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz