Ciasto z rabarbarem "chodziło" za mną już od pewnego czasu, ale jak to z czasem bywa, brakowało go na zakasanie rękawów, ubranie mojego nowego fartuszka i upieczenie ciasta. Ale w końcu, po kilku dniach zabierania się do cukierniczych rewolucji, udało się!
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Nie za suche, nie za mokre, nie za słodkie, nie za kwaśne - idealne!
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru*
Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Utrzyj masło na jasną i puszystą masę. Dodaj cukier, szczyptę soli i dalej ucieraj.
2. Wbijaj jajka - jedno po drugim. Ucieraj masę po każdym dodaniu.
3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia do masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
4. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wsyp do miseczki. Rozetrzyj między palcami.
5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj. Na wierzch wyłóż pokrojony w kosteczkę rabarbar, posyp kruszonką.
6. Piecz ciasto ok. 50 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175°C.
7. Opcjonalnie: po wystudzeniu ciasta, posyp je cukrem pudrem.
Niebo w gębie :)
* Rabarbar możesz zastąpić dowolnie wybranymi przez siebie owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz