Sezon na truskawki powoli się kończy, więc trzeba gotować, mrozić, piec przysmaki z truskawkami. Trzeba się porządnie najeść, bo kolejne tak dobre i smaczne będą dopiero za rok. Osobiście zdecydowałam się na upieczenie pysznych, aromatycznych, cudownie pachnących i jeszcze lepiej smakujących:
bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką.
Składniki (na ok. 9 bułeczek):
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 3 czubate łyżki cukru
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży
- 5 łyżeczek bułki tartej
- 400 g truskawek
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Dodatkowo do przygotowania kruszonki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 60 g roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru waniliownego
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodaj wymieszaną mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryte ściereczką ciasto odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i wyrabiaj je przez kilka minut.
3. Podziel ciasto na równe części. Uformuj je w okrągłe bułeczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.
4. Gdy bułeczki podwoją swoją objętość, dnem szklanki zrób w każdej bułeczce wgłębienie. Do każdego wgłębienia nasyp 1/2 łyżeczki bułki tartej i wyłóż truskawki.
5. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki połącz i wyrób między palcami na kruszonkę.
6. Posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem, posyp obficie kruszonką.
7. Piecz bułeczki przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.
Smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz