Nie ma to jak dzień wolny od pracy. Można dłużej pospać, a jak już się wstanie z łóżka, to można spokojnie zjeść pyszne śniadanie. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na:
pełnoziarniste muffinki.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z odrobiną masełka. Do tego świeżo zaparzona kawa.. Ach, idealne, leniwe - w moim przypadku - poniedziałkowe śniadanie! :)
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru (dodałam mniej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki masła pokrojonego w kosteczkę
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę oczyszczoną.
2. W drugiej misce połącz jajka i cukier. Mieszaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj jogurt. Mieszaj przez ok. 2 minuty.
3. Do masy dodaj rozpuszczone masło i suche składniki z małej miseczki. Wymieszaj do połączenia się składników.
4. Przygotuj kruszonkę: połącz wszystkie składniki i zagnieć na kruszonkę.
5. Wypełnij formę do muffinek do 3/4 jej wysokości. Posyp ciasto przygotowaną kruszonką.
6. Piecz muffinki w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 18-20 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego, leniwego dnia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz