To ostatni moment na przygotowanie pysznego ciasta ze śliwkami. Lekko wilgotne, niezwykle aromatyczne - wypełnia dom wspaniałym jesienno-zimowym zapachem. Idealne na pierwsze chłodne, październikowe wieczory.
Ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 10 śliwek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru do wypieków
- 3 i 1/2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- Do posypania ciasta: 3 łyżeczki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej umieść jajka, mleko, masło. Zmiksuj do połaczenia się składników.
2. Do składników mokrych dodaj suche. Wymieszaj tak, aby nie było grudek.
3. Przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch wyłóż śliwki. Posyp je cukrem wysypanym z cynamonem.
4. Piecz ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 190°C.
Smacznego!
4. Piecz ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 190°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz