Tak jak obiecałam, zamieszczam dzisiaj przepis na ciasto dyniowe. Mam nadzieję, że zaopatrzyliście się już w purèe dyniowe, które będzie potrzebne do wykonania tego słodkiego wypieku.
Ciasto dyniowe
Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Ma fantastyczny smak, a dzięki temu, że dodałam do niego cynamonu wypełnia mieszkanie fantastycznym zapachem. Doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty.
Składniki:
- 250 g purèe z dyni
- 200 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- opakowanie cukru wnilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Opcjonalnie:
- cukier puder i cynamon do posypania ciasta
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Odstaw masę do wystygnięcia.
2. Do wystudzonej masy dodaj purèe z dyni i dobrze wymieszaj. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia. Następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Za każdym razem mieszaj ciasto.
3. Z białek ubij pianę. Dodaj ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj.
4. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C.
5. Opcjonalnie: Gdy ciasto wystygnie, posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego! :)
Przepadam za dyniowymi wypiekami, chociaż odkryłam je niedawno :) Ciasto musi smakować pysznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, przepisy z dynią, które można znaleźć na blogu też są pierwszymi, jeżeli chodzi o moje wypieki. Wcześniej jakoś nie robiłam ciasta z dynią, ale pokochałam je od pierwszego kęsa. Cudowne w smaku i jeszcze ten dodatek przypraw korzennych. Z takimi pysznościami przetrwam każdą jesień (i zimę też) :D
UsuńPozdrawiam!