piątek, 18 października 2013

Purée z dyni

Dynia to królowa jesiennego stołu. Jest świetnym dodatkiem do makaronów, sosów, zapiekanek. Można z niej przygotować pyszne zupy, placki oraz desery. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam jak przygotować puree z dyni, które później będziecie mogli wykorzystać do przygotowania naprawdę pysznych dyniowych ciast (i nie tylko).


Puree z dyni

Składniki: 
  • dynia 
Przygotowanie:

1. Umyj dynię i podziel ją na mniejsze części. Wybierz pestki.

2. Pokrojoną dynię połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C aż ta stanie się miękka (w zależności od rodzaju dyni od 40 do 60 minut)

3. Gdy dynia wystygnie, pokrój ją na mniejsze kawałeczki i zmiksuj na gładką, jednolitą masę. 

Tak przygotowane puree można wykorzystać od razu. Część masy można przełożyć do słoiczków i pasteryzować pod przykryciem przez ok. 20 minut.



Już niedługo pojawi się przepis na pyszne ciasto z dyniowym puree! 

Do zobaczenia! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz