Dynia to królowa jesiennego stołu. Jest świetnym dodatkiem do makaronów, sosów, zapiekanek. Można z niej przygotować pyszne zupy, placki oraz desery. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam jak przygotować puree z dyni, które później będziecie mogli wykorzystać do przygotowania naprawdę pysznych dyniowych ciast (i nie tylko).
Puree z dyni
Składniki:
- dynia
Przygotowanie:
1. Umyj dynię i podziel ją na mniejsze części. Wybierz pestki.
2. Pokrojoną dynię połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C aż ta stanie się miękka (w zależności od rodzaju dyni od 40 do 60 minut)
3. Gdy dynia wystygnie, pokrój ją na mniejsze kawałeczki i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Już niedługo pojawi się przepis na pyszne ciasto z dyniowym puree!
Do zobaczenia! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz