Uwielbiam ciasto marchewkowe. Pokochałam je od pierwszego upieczenia. Z resztą nie tylko ja, a największym fanem tego cudownego wypieku jest mój brat, który rozpływał się nad każdym kęsem i prosił mnie, żebym zrobiła je jeszcze raz. Dwa razy prosić mnie nie trzeba :)
Ciasto jest puszyste, mokre z orzechami włoskimi, pięknie pachnące cynamonem. W dodatku do jego zrobienia nie jest nam potrzebny mikser, więc można je zrobić o każdej porze dnia i nocy, bez obawy, że zbudzimy domowników.
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka startej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich*
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone i 3 łyżki cukru pudru**
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową, w drugim mokre: olej i jajka.
2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Następnie dodaj startą marchew i orzechy włoskie i jeszcze raz wymieszaj.
3. Wylej przygotowane ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz ciasto przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
4. Przygotuj krem: do serka mascarpone dodaj cukier puder i wymieszaj. Przygotowany krem wyłóż na wystudzone ciasto. Posyp cynamonem.
Prawda, że proste? No to - do dzieła!
* Orzechy włoskie możesz zastąpić bakaliami. Jeśli się na nie zdecydujesz, wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej. Nie opadną na dno.
** Zamiast masy z serka mascarpone możesz polać ciasto polewą czekoladową.
** Zamiast masy z serka mascarpone możesz polać ciasto polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz