Ostatnio naszła mnie ochota na ciasto z dużą zawartością czekolady. Po chwili zastanowienia wybrałam przepis na niezawodnego murzynka. Jest niezwykle czekoladowy, z dodatkiem wisienek - wspaniały na niedzielne, październikowe popołudnie.
Murzynek z wiśniami
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 260 g cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiśni (mrożonych, z syropu lub z kompotu)
- 7 łyżek soku z wiśni
Dodatkowo:
- 50 g czekolady na polewę
- 3 łyżki mąki do obtoczenia wiśni
Przygotowanie:
1. W garnku roztop masło. Dodaj cukier, cukier waniliowy, kawę i wymieszaj.
2. Zestaw garnek z palnika. Dodaj czekoladę i ciągle mieszając roztop ją. Dodaj sok z wiśni. Wymieszaj. Odłóż pół szklanki masy na polewę. Resztę odstaw masę do wystygnięcia.
3. Do przestudzonej masy dodaj żółtka i wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj ją do masy, za każdym razem dokładnie mieszając. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
4. Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Obtocz osuszone wiśnie w mące i wyłóż je na ciasto. Część z nich możesz powciskać do środka ciasta.
5. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
6. Przygotuj polewę: do odłożonej masy dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszaj. Rozprowadź polewę po wystudzonym cieście.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz