sobota, 26 października 2013

Murzynek

Ostatnio naszła mnie ochota na ciasto z dużą zawartością czekolady. Po chwili zastanowienia wybrałam przepis na niezawodnego murzynka. Jest niezwykle czekoladowy, z dodatkiem wisienek - wspaniały na niedzielne, październikowe popołudnie. 


Murzynek z wiśniami

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 260 g cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiśni (mrożonych, z syropu lub z kompotu)
  • 7 łyżek soku z wiśni
Dodatkowo:
  • 50 g czekolady na polewę
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia wiśni

Przygotowanie:

1. W garnku roztop masło. Dodaj cukier, cukier waniliowy, kawę i wymieszaj. 

2. Zestaw garnek z palnika. Dodaj czekoladę i ciągle mieszając roztop ją. Dodaj sok z wiśni. Wymieszaj.  Odłóż pół szklanki masy na polewę. Resztę odstaw masę do wystygnięcia.

3. Do przestudzonej masy dodaj żółtka i wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj ją do masy, za każdym razem dokładnie mieszając. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.

4. Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Obtocz osuszone wiśnie w mące i wyłóż je na ciasto. Część z nich możesz powciskać do środka ciasta. 

5. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut (do tzw. suchego patyczka). 

6. Przygotuj polewę: do odłożonej masy dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszaj. Rozprowadź polewę po wystudzonym cieście. 

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz