Już niedługo Halloween. To świetna okazja do przygotowania pysznych słodkich wypieków z wykorzystaniem pureè z dyni. Moja propozycja na dziś to:
Muffinki dyniowe
Są niezwykle delikatne i mięciutkie z dodatkiem przypraw korzennych i pomarańczy. Naprawdę wyśmienite!
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka pureè z dyni
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- skórka starta z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
- cukier puder i cynamon do posypania*
Przygotowanie:
1. W jednej misce połącz: pureè z dyni, skórkę pomarańczową mleko, olej, cukier i jajka. W drugiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i gałkę. Wymieszaj na gładką, gęstą masę.
2. Wypełnij formę do muffinek do 3/4 jej wysokości. Piecz babeczki przez 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
3. Przestudzone muffiny posyp z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem*.
I gotowe!
* Puszek z cukru pudru i cynamonu jest propozycją podania muffinek. Możecie również użyć swojej wyobraźni i przygotować zabawne "halloween'owe muffinkowe stylizacje". Swoje ozdobiłam serkiem mascarpone wymieszanym z odrobiną cukru pudru i cynamonu. Na wierzch położyłam żelki - gałki oczne. A oto efekt:
Do dzieła! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz