wtorek, 29 października 2013

Tarta ze szpinakiem

Wydaje mi się, że nie obiecywałam, że w "Kruchym Kąciku" znajdziecie same słodkości, prawda? Dlatego dzisiaj zamiast pomysłu na deser, chciałabym zamieścić przepis na obiad lub kolację. A jest nim:


Tarta ze szpinakiem

Na kruchym cieście z dodatkiem oregano, sera feta i pomidorów. Proste, pyszne, dobre na ciepło i na zimno. 

Składniki:
1. Ciasto:
  • 225 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli
2. Nadzienie:
  • 450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 średnia lub 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe pomidory 
  • przyprawy do smaku*

Przygotowanie ciasta:

1. Połącz mąkę masło, oregano i sól. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut. 

2. Po wyjęciu ciasta z lodówki przełóż je na wysmarowaną masłem formę na tartę. Wyrównaj, nakłuj widelcem. Wyłóż na ciasto papier do pieczenia i obciąż go fasolą, grochem lub ryżem. 

3. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut, następnie ściągnij papier i piecz jeszcze przez 5-10 minut do zarumienienia się ciasta. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Przygotowanie nadzienia:

1. Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij ją na patelni z łyżką oliwy lub oleju. Dodaj czosnek i rozmrożony szpinak. Smaż przez ok. 5 minut, następnie ściągnij z gazu i odstaw do ostudzenia. 

2. Wymieszaj śmietankę z jajkiem i żółtkami. Ser feta pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki dodaj do ostudzonego szpinaku, wymieszaj i dopraw do smaku według uznania.

3. Przygotowaną masę wyłóż na upieczony i ostudzony spód. Na wierzch połóż pokrojone w plasterki pomidory. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika - 180°C i piecz przez 30-35 minut. Po wyciągnięciu tarty z piekarnika lekko ją przestudź i pokrój.

* Do swojej tarty dodałam szczyptę soli, pieprz i płatki ostrej papryki. Można również dodać więcej cebuli czy czosnku albo z nich zrezygnować. Tak naprawdę wszystko jest kwestią gustu i smaku.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz