Ostatnie kilka dni spędziłam w swoim rodzinnym domu z dala od wielkiego miasta, uczelni, pracy. Nic tylko słodkie lenistwo. Miałam w planach przygotowanie kilku wypieków, aleee.. okazało się, że piekarnik odmówił posłuszeństwa, przestał reagować na wszelkie komendy. Zepsuty/niesprawny/chwilowo niedysponowany piekarnik to prawdziwy dramat dla miłośnika wszelkiego rodzaju wypieków jakim jest moja (skromna) osoba. Po pierwszej fali złości i rozpaczy, a następnie przeszukania całego domu w celu odnalezienia gwarancji i dowodu zakupu, postanowiłam przygotować deser, do którego wykonania nie jest potrzebna pomoc fachowego sprzętu. I tak powstała:
Panna cotta jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów. To nic innego jak podgrzewana śmietanka wymieszana z żelatyną, później ostudzona i mocno schłodzona, najczęściej podawana z owocami. Do swojego deseru wybrałam (mrożone) truskawki, ale równie dobrze możecie zdecydować się na inne świeże bądź mrożone owoce. Dość pisania, pora przejść do działania! :)
Składniki (na 4 większe lub 6 mniejszych porcji):
Panna cotta z sosem truskawkowym.
Składniki (na 4 większe lub 6 mniejszych porcji):
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml mleka
- 80 g cukru*
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo na sos:
- 300 g mrożonych truskawek
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
1. Namocz żelatynę w dwóch łyżkach wody. Odstaw na kilka minut. Laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob ziarenka.
2. Do garnka wlej śmietankę, mleko, cukier puder, ziarenka wanilii lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i szybko ściągnij z palnika.
3. Dodaj namoczoną żelatynę, mieszaj aż ta się rozpuści. Przelej mieszankę do filiżanek i odstaw do ostudzenia. Ostudzone filiżanki przykryj folią i wstaw do lodówki na 4-5 godzin (a najlepiej całą noc) do stężenia.
4. Przygotuj sos truskawkowy: rozmrożone truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.
5. Wyłóż deser na talerz** i polej go sosem owocowym.
Smacznego! :)
* Użyłam cukru pudru z aromatem waniliowym.
** Aby ułatwić wyciągnięcie deseru z filiżanek możesz je włożyć na kilka sekund do gorącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz