poniedziałek, 28 października 2013

Muffinki dyniowe

Już niedługo Halloween. To świetna okazja do przygotowania pysznych słodkich wypieków z wykorzystaniem pureè z dyni. Moja propozycja na dziś to: 


Muffinki dyniowe

Są niezwykle delikatne i mięciutkie z dodatkiem przypraw korzennych i pomarańczy. Naprawdę wyśmienite!

Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka pureè z dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • skórka starta z jednej pomarańczy 
Dodatkowo:
  • cukier puder i cynamon do posypania*

Przygotowanie:

1. W jednej misce połącz: pureè z dyni, skórkę pomarańczową mleko, olej, cukier i jajka. W drugiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i gałkę. Wymieszaj na gładką, gęstą masę. 

2. Wypełnij formę do muffinek do 3/4 jej wysokości. Piecz babeczki przez 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C. 

3. Przestudzone muffiny posyp z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem*.

I gotowe! 

* Puszek z cukru pudru i cynamonu jest propozycją podania muffinek. Możecie również użyć swojej wyobraźni i przygotować zabawne "halloween'owe muffinkowe stylizacje". Swoje ozdobiłam serkiem mascarpone wymieszanym z odrobiną cukru pudru i cynamonu. Na wierzch położyłam żelki - gałki oczne. A oto efekt:


Do dzieła! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz