Chyba pisałam już, że uwielbiam kawę w każdej postaci, prawda? Dlatego mam dla Was dzisiaj przepis, w którym to kawa odgrywa główną rolę.
Muffinki mocno kawowe
Cudownie pachną jeszcze lepiej smakują. Podbiją serce każdego smakosza kawy, naprawdę! :)
Składniki suche:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej*
- 2 łyżeczki kawy sypanej*
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Składniki mokre:
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- pół szklanki oleju
Opcjonalnie - do dekoracji:
- krem: 125 ml śmietanki 36%, 250 g serka mascarpone, łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki kawy
lub
- kawa, cynamon lub cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, kawę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i czekoladę, w drugiej mokre: rozkłócone jajka, mleko i olej.
2. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj do połączenia się składników.
3. Przełóż porcje masy do papilotek wyłożonych do formy na muffiny.
4. Piecz muffinki przez ok. 30 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
5. Opcjonalnie: po wystudzeniu dowolnie udekoruj - posyp kawą, cynamonem lub cukrem pudrem albo przygotuj krem - ubij śmietankę na sztywną masę, pod koniec dodaj cukier puder i kawę. Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone i znów ubijaj aż się połączy.
* Jeśli chcecie aby muffinki miały intensywniejszy smak, możecie dodać więcej kawy ;)
* Jeśli chcecie aby muffinki miały intensywniejszy smak, możecie dodać więcej kawy ;)
Smacznego! :)
piękne! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i w dodatku naprawdę smaczne :)
UsuńPysznie wyglądają..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńKocham kawę w każdej postaci....a Twoje muffinki wyglądają baardzo kusząco.....aż czuję zapach kawy....;-)
OdpowiedzUsuńNa sto procent to będą kolejne muffiny jakie zrobię :)
OdpowiedzUsuń