poniedziałek, 27 stycznia 2014

Muffinki mocno kawowe

Chyba pisałam już, że uwielbiam kawę w każdej postaci, prawda? Dlatego mam dla Was dzisiaj przepis, w którym to kawa odgrywa główną rolę. 


Muffinki mocno kawowe

Cudownie pachną jeszcze lepiej smakują. Podbiją serce każdego smakosza kawy, naprawdę! :)

Składniki suche:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej* 
  • 2 łyżeczki kawy sypanej*
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej 
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie) 
Składniki mokre: 
  • 2 jajka 
  • pół szklanki mleka 
  • pół szklanki oleju 
Opcjonalnie - do dekoracji: 
  • krem: 125 ml śmietanki 36%, 250 g serka mascarpone, łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki kawy 
lub
  • kawa, cynamon lub cukier puder do oprószenia

Przygotowanie: 

1. W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, kawę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i czekoladę, w drugiej mokre: rozkłócone jajka, mleko i olej.

2. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj do połączenia się składników. 

3. Przełóż porcje masy do papilotek wyłożonych do formy na muffiny.

4. Piecz muffinki przez ok. 30 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C.

5. Opcjonalnie: po wystudzeniu dowolnie udekoruj - posyp kawą, cynamonem lub cukrem pudrem albo przygotuj krem - ubij śmietankę na sztywną masę, pod koniec dodaj cukier puder i kawę. Do ubitej śmietanki dodaj mascarpone i znów ubijaj aż się połączy. 

* Jeśli chcecie aby muffinki miały intensywniejszy smak, możecie dodać więcej kawy ;) 

Smacznego! :) 

Kawa... i co i dalej?

5 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kawę w każdej postaci....a Twoje muffinki wyglądają baardzo kusząco.....aż czuję zapach kawy....;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na sto procent to będą kolejne muffiny jakie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń