piątek, 5 kwietnia 2013

Muffinki z twarogiem

Długo zastanawiałam się nad pierwszym przepisem, który tu zamieszczę. Wreszcie, wybór padł na:



muffinki z twarogiem. 

W wyborze pomogła mi przyjaciółka, której babeczki tak zasmakowały, że poprosiła mnie, żebym upiekła je jeszcze raz ;-)

Składniki (na ok. 10 babeczek):
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 250g sera twarogowego
  • 1 żółtko
  • 1 cukier wanilinowy
Opcjonalnie: 
  • cukier puder do ozdoby
Przygotowanie:

1. W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, proszek i sodę, w drugiej - mokre: olej, mleko i rozkłócone jajka. 

2. Mokre składniki przelej do suchych, wymieszaj do połączenia się składników.

3. W osobnym naczyniu wymieszaj twaróg z żółtkiem i cukrem wanilinowym.

4. Nakładaj na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera do papilotek włożonych do formy na muffiny lub bezpośrednio do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

5. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego na 180°C i piecz przez ok. 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

6. Wyjmij muffinki z piekarnika. Ostudź. Posyp cukrem pudrem i delektuj się ich smakiem ;-)

Prawda, że proste? 
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. pychota ! :)
    aż żałuję,że nie spróbują
    mam bana na pszenicę ale jak tylko będę mogła je zrobić to podzielę się wrażeniami smakowymi ;)

    pozdrawiam ! :)

    papryczkaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń