wtorek, 5 listopada 2013

Panna cotta z sosem truskawkowym

Ostatnie kilka dni spędziłam w swoim rodzinnym domu z dala od wielkiego miasta, uczelni, pracy. Nic tylko słodkie lenistwo. Miałam w planach przygotowanie kilku wypieków, aleee.. okazało się, że piekarnik odmówił posłuszeństwa, przestał reagować na wszelkie komendy. Zepsuty/niesprawny/chwilowo niedysponowany piekarnik to prawdziwy dramat dla miłośnika wszelkiego rodzaju wypieków jakim jest moja (skromna) osoba. Po pierwszej fali złości i rozpaczy, a następnie przeszukania całego domu w celu odnalezienia gwarancji i dowodu zakupu, postanowiłam przygotować deser, do którego wykonania nie jest potrzebna pomoc fachowego sprzętu. I tak powstała:


Panna cotta z sosem truskawkowym.

Panna cotta jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów. To nic innego jak podgrzewana śmietanka wymieszana z żelatyną, później ostudzona i mocno schłodzona, najczęściej podawana z owocami. Do swojego deseru wybrałam (mrożone) truskawki, ale równie dobrze możecie zdecydować się na inne świeże bądź mrożone owoce. Dość pisania, pora przejść do działania! :)

Składniki (na 4 większe lub 6 mniejszych porcji): 

  • 250 ml śmietany kremówki 
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru*
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo na sos:
  • 300 g mrożonych truskawek
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

1. Namocz żelatynę w dwóch łyżkach wody. Odstaw na kilka minut. Laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob ziarenka.

2. Do garnka wlej śmietankę, mleko, cukier puder, ziarenka wanilii lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i szybko ściągnij z palnika.

3. Dodaj namoczoną żelatynę, mieszaj aż ta się rozpuści. Przelej mieszankę do filiżanek i odstaw do ostudzenia. Ostudzone filiżanki przykryj folią i wstaw do lodówki na 4-5 godzin (a najlepiej całą noc) do stężenia.

4. Przygotuj sos truskawkowy: rozmrożone truskawki zmiksuj z cukrem pudrem.

5. Wyłóż deser na talerz** i polej go sosem owocowym. 

Smacznego! :)

* Użyłam cukru pudru z aromatem waniliowym.
** Aby ułatwić wyciągnięcie deseru z filiżanek możesz je włożyć na kilka sekund do gorącej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz