środa, 13 listopada 2013

Waniliowe (witrażowe) kruche ciasteczka

Dzisiaj postanowiłam wypróbować moje nowe foremki do wycinania ciasteczek. Aż 26 sztuk! Coś mi się wydaje, że choinka w tym roku będzie pachniała pierniczkami.. (: 
Ale wracając do tematu.. Zdecydowałam się na pyszne, waniliowe, kruche ciasteczka. Doskonale uzupełniają się z gorącą herbatą i dobrą książką. Cóż więcej można dodać? Wieczór idealny!


Waniliowe kruche ciasteczka

Niektóre z nich mają dekoracyjny środek - mały "witrażyk". Najlepiej prezentują się, gdy mają zwykłe, proste kształty - gwiazdki, serduszka czy kółeczka. Przeczytaj do końca, a dowiesz się, jak je zrobić :)

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru 
  • 450 g mąki
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo do przygotowania "witrażyków":
  • 1 torebka landrynek owocowych
Przygotowanie:

1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Dodaj jajko i wanilię i dokładnie wymieszaj. 

2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj aż połączy się z masą. Zagnieć ciasto, owiń je folią i włóż do lodówki na minimum godzinę.

3.  Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek powycinaj ciasteczka. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

*4. Witrażowe ciasteczka: 


- Mniejszą foremką zrób otwór na środku ciasteczka.
- Landrynki podziel na kolory i włóż do plastikowych torebek. Za pomocą wałka lub tłuczka rozbij je na mniejsze kawałki. Ostrożnie napełnij otwory cienką warstwą pokruszonych landrynek.

5. Piecz ciasteczka w temperaturze 180° przez ok. 12 minut lub do momentu aż ciasteczka nabiorą jasnobrązowego koloru a roztopione landrynki dokładnie wypełnią otwory.
- Ciasteczek w witrażykami nie zdejmuj od razu z blachy. Poczekaj aż ostygną, wtedy też zastygną "witraże".

Smacznego! :)

Źródło: Annie Rigg, Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów.

1 komentarz:

  1. Piękne ciasteczka. Masz rację, czas próbować foremki na święta :)

    OdpowiedzUsuń