środa, 12 marca 2014

Tarta cytrynowa

Gotowi na wycieczkę? Świetnie! Tym razem zabieram Was na kulinarną podróż do Francji, z której pochodzi dzisiejsza bohaterka przepisu - la tarte au citron, czyli tarta cytrynowa. Jest to pyszne francuskie danie, które chyba nigdy nie wyjdzie z mody!



Tarta cytrynowa

Tarta może być pokryta bezą, ja jednak wybrałam oprószenia mojego ciasta cukrem pudrem.

Składniki na ciasto: 

  • 225 g mąki
  • 125 g masła pokrojonego w kostkę
  • 30 g cukru pudru 
  • 1 roztrzepane jajko
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 165 g cukru pudru 
  • 4 roztrzepane jajka
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 2/3 szklanki soku z cytryny 
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, masło i następnie żółtko. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC. Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Ciasto na wysmarowaną masłem formę na tartę. Wyrównaj, nakłuj widelcem. Połóż na ciasto papier do pieczenia i obciąż go fasolą, grochem lub ryżem. 

3.  Piecz ciasto przez 20 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw do ostudzenia.

Przygotowanie masy:

1. Ubij jajka, cukier i śmietankę tak, aby dobrze się połączyły. 

2. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Wymieszaj.

3. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150ºC. Wylej przygotowaną masę na upieczony spód i piecz przez ok. 50 minut, aż masa zastygnie, a ciasto będzie w pełni upieczone.

4. Zostaw ciasto do wystudzenia. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. 

Et voilà!

Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz