Gotowi na wycieczkę? Świetnie! Tym razem zabieram Was na kulinarną podróż do Francji, z której pochodzi dzisiejsza bohaterka przepisu - la tarte au citron, czyli tarta cytrynowa. Jest to pyszne francuskie danie, które chyba nigdy nie wyjdzie z mody!
Tarta cytrynowa
Tarta może być pokryta bezą, ja jednak wybrałam oprószenia mojego ciasta cukrem pudrem.
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki
- 125 g masła pokrojonego w kostkę
- 30 g cukru pudru
- 1 roztrzepane jajko
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 165 g cukru pudru
- 4 roztrzepane jajka
- 80 ml śmietanki kremówki
- 2/3 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, masło i następnie żółtko. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC. Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Ciasto na wysmarowaną masłem formę na tartę. Wyrównaj, nakłuj widelcem. Połóż na ciasto papier do pieczenia i obciąż go fasolą, grochem lub ryżem.
3. Piecz ciasto przez 20 minut, następnie zdejmij papier i obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw do ostudzenia.
Przygotowanie masy:
1. Ubij jajka, cukier i śmietankę tak, aby dobrze się połączyły.
2. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę cytrynową. Wymieszaj.
3. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150ºC. Wylej przygotowaną masę na upieczony spód i piecz przez ok. 50 minut, aż masa zastygnie, a ciasto będzie w pełni upieczone.
4. Zostaw ciasto do wystudzenia. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Et voilà!
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz