Oj, ja zła i niedobra. Trochę zaniedbałam bloga. Brakowało mi czasu - szkoła, praca, nauka pochłaniały moje cenne, wolne godziny, minuty, sekundy. Ale, Kochani, wracam do Was z nowymi, słodkimi pomysłami.
Dzisiaj słodki deser, który przygotowałam mojej mamie z okazji jej święta:
Muffinki z truskawkami i kruszonką kokosową.
Lekkie, słodkie, owocowe, a w dodatku szybkie w przygotowaniu. I jakie smaczne!Zaskoczenie mamy, kiedy wstała na śniadanie - bezcenne.
Szkoda tylko, że truskawki (jeszcze nie) krajowe. No, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;-)
Szkoda tylko, że truskawki (jeszcze nie) krajowe. No, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;-)
Składniki (ok. 12 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
- 100 g wiórków kokosowych
- 20 g masła
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej.
2. Wymieszane mokre składniki wlej do suchych i lekko wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
3. Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.
4. Przygotuj kruszonkę: połącz masło, wiórki kokosowe i cukier. Rozcieraj palcami.
5. Formę do muufinek wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do każdej z nich. Pospyp kruszonką.
6. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190ºC. Podawaj ostudzone.
Smaczego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz