niedziela, 2 czerwca 2013

Babka pomarańczowo-kawowa

Kawa - pobudza, orzeźwia, poprawia i zwiększa sprawność myślenia. Po prostu - stawia na nogi. Dla mnie osobiście - dzień bez kawy jest dniem straconym. Dzisiaj niespodzianka dla wszystkich kawoszy - przepis na:


babkę pomarańczowo-kawową.

Składniki:
  • 25 dag masła 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pomarańczowy aromat do ciasta*
  • starta skórka z pomarańczy*
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej**
Dodatkowo:

  • masło
  • mąka (bułka tarta/kasza manna) do wysypania formy do pieczenia

Opcjonalnie:
  • cukier puder/polewa czekoladowa do posypania/oblania babki
Przygotowanie:

1. Jajka zmiksuj z cukrem. Utrzyj masło.  

2. Do utartego masła dodawaj stopniowo jajka. Cały czas miksuj masę. 

3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy. Miksuj.

4. Przygotowaną masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj aromat pomarańczowy i starą skórkę z pomarańczy. Do drugiej, rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, kawę.

5. Formę do ciasta wysmaruj masłem i wysyp mąką (ewentualnie bułką tartą/kaszą manną). Wylej jasną część ciasta, następnie część kawową. Całość delikatnie wymieszaj - tak, aby powstał efekt marmurka.

6. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180ºC. 

7. Po wystudzeniu oprósz babkę cukrem pudrem lub wylej na nią polewę czekoladową.

Smacznego :)


*Jeśli nie macie pod ręką pomarańczy - śmiało możecie wykorzystać sok i skórkę z cytryny. 
** Zamiast kawy możecie użyć kakao - i tak na podstawie jednego przepisu możecie upiec dwa różne ciasta ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz