środa, 10 lipca 2013

Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Sezon na truskawki powoli się kończy, więc trzeba gotować, mrozić, piec przysmaki z truskawkami. Trzeba się porządnie najeść, bo kolejne tak dobre i smaczne będą dopiero za rok. Osobiście zdecydowałam się na upieczenie pysznych, aromatycznych, cudownie pachnących i jeszcze lepiej smakujących:


bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką.

Składniki (na ok. 9 bułeczek):

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 7 g suszonych drożdży
  • 5 łyżeczek bułki tartej
  • 400 g truskawek
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Dodatkowo do przygotowania kruszonki:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g roztopionego masła 
  • 1 opakowanie cukru waniliownego

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodaj wymieszaną mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryte ściereczką ciasto odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

2. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i wyrabiaj je przez kilka minut. 

3. Podziel ciasto na równe części. Uformuj je w okrągłe bułeczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. 

4. Gdy bułeczki podwoją swoją objętość, dnem szklanki zrób w każdej bułeczce wgłębienie. Do każdego wgłębienia nasyp 1/2 łyżeczki bułki tartej i wyłóż truskawki.

5. Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki połącz i wyrób między palcami na kruszonkę. 

6. Posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem, posyp obficie kruszonką. 

7. Piecz bułeczki przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190ºC.

Smaczego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz