poniedziałek, 15 lipca 2013

Muffinki pełnoziarniste

Nie ma to jak dzień wolny od pracy. Można dłużej pospać, a jak już się wstanie z łóżka, to można spokojnie zjeść pyszne śniadanie. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na:


 pełnoziarniste muffinki.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z odrobiną masełka. Do tego świeżo zaparzona kawa.. Ach, idealne, leniwe - w moim przypadku - poniedziałkowe śniadanie! :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła 
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru (dodałam mniej)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki masła pokrojonego w kosteczkę
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę oczyszczoną. 

2. W drugiej misce połącz jajka i cukier. Mieszaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj jogurt. Mieszaj przez ok. 2 minuty.

3. Do masy dodaj rozpuszczone masło i suche składniki z małej miseczki. Wymieszaj do połączenia się składników. 

4. Przygotuj kruszonkę: połącz wszystkie składniki i zagnieć na kruszonkę. 

5. Wypełnij formę do muffinek do 3/4 jej wysokości. Posyp ciasto przygotowaną kruszonką.

6. Piecz muffinki w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 18-20 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Podawaj jeszcze ciepłe.

Smacznego, leniwego dnia! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz