sobota, 7 grudnia 2013

Tarta mandarynkowa

Mandarynki, mandarynki wszędzie! W sklepie, w domu, w pracy - wszyscy jedzą mandarynki. Wprowadzają trochę słońca, egzotyki i ciepła w te szare, bure, zimne, ponure dni i wieczory. Dlatego też chciałabym zaprezentować Wam przepis na pyszny deser właśnie z mandarynką w roli głównej.


Tarta mandarynkowa

Składniki na ciasto:
  • 40 g orzechów*
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła
  • 1 jajko
Składniki na masę:
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 500 g mandarynek 
  • konfitura morelowa

Przygotowanie: 

1. Przygotuj ciasto: posiekaj orzechy, dodaj do nich mąkę, następnie masło i żółtko. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na min. 30 minut.

2. Odłóż 4 mandarynki do dekoracji. Z pozostałych wyciśnij sok.

3. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, następnie dodaj 100 ml mleka. Masę przelej do garnuszka, dodaj masło i podgrzewaj masę cały czas mieszając. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pozostałym mlekiem i wlej do masy. Gotuj, aż masa uzyska konsystencję budyniu. 

4. Do masy wlej wcześniej wyciśnięty sok z mandarynek i wymieszaj.

5. Formę do tarty wyłóż ciastem i nakłuj je widelcem. Wylej masę i piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut. 

6. Wystudzone ciasto posmaruj konfiturą morelową i udekoruj mandarynkami. 

Smacznego! :)

* Do przygotowania ciasta użyłam orzechów laskowych.

3 komentarze:

  1. Mniam, uwielbiam mandarynki :) Bardzo mi się taki pomysł na tartę podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszny pomysł na tartę, pewnie bosko pachnie, ja właśnie upiekłam tartę makową(wg ,kuchni lidla,), próba przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak udało się? pytam, bo też planuję zabrać się za przygotowanie tej tarty makowej, na zdjęciu wygląda tak apetycznie :D

      Usuń