Ostatnio w mojej "mini spiżarni" - a tak naprawdę dużej, pojemnej szafce, w której trzymam swoje przetwory i zimowe zapasy znalazłam torebkę krówek, które dostałam niedawno od mojego Lubego i które schowałam głęboko w szafie, żeby "nie kusiły". Pomyślałam, że będą idealnym składnikiem do przygotowania kolejnego deseru. Wahałam się pomiędzy krówkowymi babeczkami a sernikiem i podobnie jak w przypadku serniczków kawowych, zdecydowałam się na połączenie tych dwóch przepisów w jeden.
Serniczki krówkowe
Mini sernik wielkości babeczki - prawdziwa gratka dla fanów krówek i serników. Puszyste, słodkie, pachnące.
Składniki (na ok. 8 sztuk):
- 350 g zmielonego twarogu
- 120 g pokruszonych, czekoladowych ciasteczek
- 150 g krówek
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo na polewę:
- 75 g krówek
- odrobina mleka
Opcjonalnie:
- kilka posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Pokrój krówki, rozpuść je z mlekiem i odstaw do przestudzenia.
2. Jajka utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj ser nie przerywając ucierania. Dodaj kremówkę oraz przestudzoną masę krówkową i dokładnie zmiksuj.
3. Papilotki wyłóż pokruszonymi ciasteczkami i wylej na nie masę serową.
4. Piecz serniczki w temperaturze 170° przez ok. 35 minut (lub do tzw. suchego patyczka.
5. Po upieczeniu serniczków nie wyciągaj ich od razu z piekarnika. Zostaw lekko uchylone drzwiczki i poczekaj aż wystygną. Następnie, wystudzone wstaw do lodówki na kilka godzin.
6. Przygotuj polewę: pokruszone krówki rozpuść z mlekiem. Otrzymaną masą udekoruj serniczki. Jeśli masz ochotę posyp je orzechami.
Smacznego! :)
Jak z krówkami to porywam ! Wszystko co zawiera kajmak kradnie moje serce !
OdpowiedzUsuńwyglądają naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kuszące :)
OdpowiedzUsuńapetyczne połączenie smaków:) i wyglądają kusząco:)
OdpowiedzUsuńSłodkie, ale jakie pyszne! Naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuń