sobota, 23 listopada 2013

Gruszki w czerwonym winie

Gruszka, obok jabłka, jest owocem, głównie kojarzy mi się z jesienią. Najbardziej lubię te twarde i zielone. Najlepsze z babcinego ogródka. Można wyczarować z nich naprawdę przepyszne dania - nie tylko na słodko. Dzisiaj chcę zaprezentować Wam deser z gruszką w roli głównej. 


Gruszki w czerwonym winie 

Deser, który jest idealny na długi, chłodny, jesienny wieczór (we dwoje :)). A co najważniejsze, przygotujecie go bez użycia piekarnika. 

Składniki (na 4 porcje): 
  • 4 średniej wielkości gruszki
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 g cukru 
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 pomarańcza
  • sok z jednej cytryny 
Opcjonalnie (do dekoracji):
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów 
  • 50 g czekolady

Przygotowanie:

1. Umyte gruszki obierz ze skórki, wydryluj, pozostaw, o ile to możliwe, ogonki. Ustaw przygotowane owoce w garnuszku i zalej je wodą tak, by były prawie zakryte. Dodaj cukier, korę cynamonu i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia.

2. Duś owoce na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 5 minut, następnie dolej czerwone wino i dodaj żurawinę. Ogrzewaj razem przez 3 minuty. 

3. Miękkie, ale nierozgotowane owoce wyciągnij z garnuszka i ustaw na talerzykach. Pozostały winny sos gotuj jeszcze przez kilka minut, aby zredukował się o połowę. 

4. Sparzone i starannie umyte pomarańcze obierz ze skórki i podziel na części (usuń błonki i pestki). Tak przygotowane "fileciki" rozłóż na talerzykach obok gruszek. Całość polej winnym sosem. 

*5. Opcjonalnie: Dodatkowo, jeśli masz ochotę, oblej gruszki czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posyp zrumienionymi płatkami migdałów.

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Oj zjadłabym taką ciepłą gruszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moją ulubioną gruszką też jest ta twarda i zielona:) a Twój deser chętnie bym zjadła:) nawet o tej porze;)

    OdpowiedzUsuń