środa, 11 grudnia 2013

Keks mocno bakaliowy

Za dwa tygodnie Boże Narodzenie! Najwyższy czas zabrać się za przygotowywanie pysznych świątecznych wypieków - wypieków pełnych maku i bakalii, pachnących przyprawami korzennymi i czekoladą, przywołujących cudowne wspomnienia z dzieciństwa - wspólne pieczenie piernika, zdobienie maślanych ciasteczek, ubieranie choinki, podczas gdy w piekarniku piekł się sernik.. ach! 


Keks mocno bakaliowy

Dzisiaj pierwszy przepis. Jest nim keks - ciasto najeżone bakaliami. Ucieszy każdego miłośnika suszonych i kandyzowanych owoców. 

Składniki: 
  • 300 g bakalii*
  • 250 g masła 
  • 4 jajka - osobno żółtka i białko
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: 

1. Przygotuj bakalie. Jeśli to konieczne, posiekaj lub pokrój je ma mniejsze kawałki. Oprósz 2 łyżkami mąki.

2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Następnie po kolei dodawaj żółtka za każdym razem ucierając.

3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy. Dodaj wcześniej przygotowane bakalie. Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.

4. Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 60 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C. 

Opcjonalnie: po wystudzeniu możesz polać ciasto polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

* W mojej bakaliowej mieszance znalazły się suszone morele i żurawina, rodzynki, kandyzowana, papaja, orzechy laskowe.


Pomysł na przepis zaczerpnięty z: Nowy Poradnik Domowy Nr 12 (280), Grudzień 2013

3 komentarze:

  1. Dużo bakalii to podstawa w keksie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Prosze uzupełnij go jeszcze o banerek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. coś dla mnie! uwielbiam ciasta napakowane po brzegi bakaliami:)

    OdpowiedzUsuń