Za dwa tygodnie Boże Narodzenie! Najwyższy czas zabrać się za przygotowywanie pysznych świątecznych wypieków - wypieków pełnych maku i bakalii, pachnących przyprawami korzennymi i czekoladą, przywołujących cudowne wspomnienia z dzieciństwa - wspólne pieczenie piernika, zdobienie maślanych ciasteczek, ubieranie choinki, podczas gdy w piekarniku piekł się sernik.. ach!
Dzisiaj pierwszy przepis. Jest nim keks - ciasto najeżone bakaliami. Ucieszy każdego miłośnika suszonych i kandyzowanych owoców.
Składniki:
- 300 g bakalii*
- 250 g masła
- 4 jajka - osobno żółtka i białko
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Przygotuj bakalie. Jeśli to konieczne, posiekaj lub pokrój je ma mniejsze kawałki. Oprósz 2 łyżkami mąki.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Następnie po kolei dodawaj żółtka za każdym razem ucierając.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy. Dodaj wcześniej przygotowane bakalie. Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
4. Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 60 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C.
Opcjonalnie: po wystudzeniu możesz polać ciasto polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Dużo bakalii to podstawa w keksie ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Prosze uzupełnij go jeszcze o banerek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie! uwielbiam ciasta napakowane po brzegi bakaliami:)
OdpowiedzUsuń