Mak, według tradycji, ma przynieść gospodarstwu dostatek i pomyślność. Uznawany jest również za symbol płodności, dlatego też na świątecznym stole nie może zabraknąć dania z makiem. W związku z tym, chciałabym dzisiaj zaprezentować Wam przepis na struclę makową - w wersji dla zapracowanych.
Strucla makowa
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 900 g masy makowej
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki nasączonych alkoholem rodzynek
Lukier:
- 250 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Pokruszone drożdże wsyp do kubeczka i dodaj cukier. Odstaw na kilka minut, aby stały się płynne.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj wszystko razem - jak na kruszonkę - tak, aby nie było widać grudek masła.
3. Wlej płynne drożdże do mąki. Dodaj śmietanę i jajka. Szybko zagnieć ciasto, tak aby stało się miękkie i elastyczne. Jeśli będzie za bardzo się kleić dodaj odrobinę mąki.
4. Przygotuj farsz: do masy makowej dodaj miód, skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszaj.
5. Wyrobione ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj ciasto przygotowanym farszem i zwiń w rulony
6. Przełóż przygotowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj każdą roladę roztrzepanym żółtkiem. Piecz ciasto przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
7. Przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Powinien mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za rzadki dosyp odrobinę cukru. Polej lukrem ostudzone strucle.
Smacznego! :)
P.S.
Uważajcie, aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko i nie zwijajcie w roladę za mocno. Podczas pieczenia ciasto "puchnie" co może skutkować rozerwaniem się ciasta (;
P.S.
Uważajcie, aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko i nie zwijajcie w roladę za mocno. Podczas pieczenia ciasto "puchnie" co może skutkować rozerwaniem się ciasta (;
jaki apetyczny! też planuje strucle makowe na święta i z orzechami jeszcze:)
OdpowiedzUsuńorzechy też miały być, niestety, gapa ze mnie i zapomniałam kupić, a już 10 raz do sklepu nie chciało mi się lecieć kolejny raz. na święta będzie z orzeszkami (-;
Usuń