piątek, 11 października 2013

Ciasto marchewkowe z orzechową nutką

Uwielbiam ciasto marchewkowe. Pokochałam je od pierwszego upieczenia. Z resztą nie tylko ja, a największym fanem tego cudownego wypieku jest mój brat, który rozpływał się nad każdym kęsem i prosił mnie, żebym zrobiła je jeszcze raz. Dwa razy prosić mnie nie trzeba :)



Ciasto marchewkowe

Ciasto jest puszyste, mokre z  orzechami włoskimi, pięknie pachnące cynamonem. W dodatku do jego zrobienia nie jest nam potrzebny mikser, więc można je zrobić o każdej porze dnia i nocy, bez obawy, że zbudzimy domowników. 

Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta kardamonu 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1 szklanka startej marchewki 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich*
Dodatkowo:
  • 250 g serka mascarpone i 3 łyżki cukru pudru** 
Przygotowanie:

1. W jednym naczyniu połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową, w drugim mokre: olej i jajka. 

2. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Następnie dodaj startą marchew i orzechy włoskie i jeszcze raz wymieszaj. 

3. Wylej przygotowane ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piecz ciasto przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180°C. 

4. Przygotuj krem: do serka mascarpone dodaj cukier puder i wymieszaj. Przygotowany krem wyłóż na wystudzone ciasto. Posyp cynamonem. 

Prawda, że proste? No to - do dzieła! 

* Orzechy włoskie możesz zastąpić bakaliami. Jeśli się na nie zdecydujesz, wymieszaj je z łyżką mąki ziemniaczanej. Nie opadną na dno.
** Zamiast masy z serka mascarpone możesz polać ciasto polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz