czwartek, 20 marca 2014

Ciasteczka z orzechami i czekoladą

Uwielbiam piec ciasteczka! Tak, wiem.. Powtarzam się. Jednak musicie zgodzić się ze mną, że te domowe smakują zdecydowanie najlepiej. Naj-le-piej!  Dzisiaj mam dla Was przepis na cudownie pyszne ciasteczka z dodatkiem czekolady i orzechów włoskich. W smaku przypominają te, które można kupić w jednej z sieciówek serwujących kanapki na ciepło, naprawdę! (;


Ciasteczka z orzechami i czekoladą

Przepis jest bardzo uniwersalny, więc czekoladę lub orzechy możecie zastąpić innymi dodatkami - rodzynkami, żurawiną. Możecie dodać kakao, cynamon - eksperymentujcie! :)

Składniki:
  • 170 g miękkiego masła
  • 100 g posiekanej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Masło wymieszaj z cukrem następnie stopniowo dodawaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Mieszaj.

2. Do ciasta dodaj jajko, które połączy wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę i orzechy. Wymieszaj.

3. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem - rozpłyną się na boki, dlatego też układaj je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piecz ciasteczka przez ok. 12 w temperaturze 190ºC minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostaw na kilka minut do przestygnięcia, następnie przenieść na kratkę.

Smacznego! :) 

1 komentarz: