Uwielbiam piec ciasteczka! Tak, wiem.. Powtarzam się. Jednak musicie zgodzić się ze mną, że te domowe smakują zdecydowanie najlepiej. Naj-le-piej! Dzisiaj mam dla Was przepis na cudownie pyszne ciasteczka z dodatkiem czekolady i orzechów włoskich. W smaku przypominają te, które można kupić w jednej z sieciówek serwujących kanapki na ciepło, naprawdę! (;
Ciasteczka z orzechami i czekoladą
Przepis jest bardzo uniwersalny, więc czekoladę lub orzechy możecie zastąpić innymi dodatkami - rodzynkami, żurawiną. Możecie dodać kakao, cynamon - eksperymentujcie! :)
Składniki:
- 170 g miękkiego masła
- 100 g posiekanej czekolady
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Masło wymieszaj z cukrem następnie stopniowo dodawaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Mieszaj.
2. Do ciasta dodaj jajko, które połączy wszystkie składniki na gładką i jednolitą masę. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę i orzechy. Wymieszaj.
3. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem - rozpłyną się na boki, dlatego też układaj je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piecz ciasteczka przez ok. 12 w temperaturze 190ºC minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostaw na kilka minut do przestygnięcia, następnie przenieść na kratkę.
Smacznego! :)
Pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń