niedziela, 21 kwietnia 2013

Gorące serce, czyli deser czekoladowy na ciepło

Uwielbiam czekoladę. W każdej postaci i o każdym smaku. W kostkach, w płynie, mleczną, gorzką, z nadzieniem. Każdą. Dzisiaj chcę zaprezentować Wam przepis na: 


Gorące serce, czyli deser czekoladowy na ciepło. 

Z góry lekko chrupiący, w środku lejący i gorący. A co najważniejsze mocno czekoladowy! 

Składniki:
  • 125 g masła
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 100 g czekolady pokrojonej na małe kawałeczki (ja użyłam mlecznej)
Dodatkowo:
  • 4 żaroodporne kokilki
Wykonanie:
1. Rozpuść masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej. Przestudź.

2. Jajka ubij z cukrem pudrem i mąką na gładką masę. Dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj.

3. Do masy czekoladowej dorzuć drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj. 

4. Żaroodporne kokilki posmaruj masłem. Wlej do każdej wcześniej przygotowaną masę czekoladową. 

5. Wstaw kokilki do rozgrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. 

6. Podaj przygotowany deser, nie zapomnij uprzedzić swoich gości, że jest bardzo gorący. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy przepis Kasiu :)

    papryczkaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem ,czy Cię to uszczęśliwi, ale przyznałam wyróżnienie dla Twojego bloga :)

    zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń