Zdarzyło się Wam oglądać jakiś film/serial/program, w którym bohaterowie przyrządzają ciekawe dania, a Wy zastanawiacie się: jak to jest zrobione?
Ja mam tak bardzo często, dlatego postanowiłam uruchomić cykl przepisów inspirowanych telewizyjnymi, kuchennymi poczynaniami.
Ja mam tak bardzo często, dlatego postanowiłam uruchomić cykl przepisów inspirowanych telewizyjnymi, kuchennymi poczynaniami.
Jako pierwszy prezentuję Wam przepis na niezwykły deser zrobiony z piwa:
piwną galaretkę.
Do jego wykonania zaispirowała mnie Magda Gessler, która w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" uczyniła z niego prawdziwy hit! Link do odcinka znajdziecie o tutaj .
Składniki (na 2 porcje):
- 0,5l ciemnego piwa
- 6 goździków
- korzeń imbiru
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki
- 2 żółtka
- 5 łyżeczek cukru
- opcjonalnie: 2 łyżeczki rumu/whisky/brandy
Wykonanie:
1. Piwo wlej do garnka. Zagotować z cukrem, imbirem, goździkami i sokiem z cytryny. Gotuj do momentu, kiedy znikinie piana. Przecedź przez sitko.
2. Do gorącego piwa dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
3. Przelej galaretkę do naczyć. Ostudzoną wstaw do lodówki, aby stężała (ja wstawiłam deser na noc do lodówki).
4. Żółtka utrzyj z cukrem (i opcjonalnie z 2 łyżeczkami rumu/whisky/brandy). Ubij śmietankę i dodaj ją do żółtek. Wymieszaj. Nałóż na wierzch galaretki.
5. Podaj do stołu i zaskocz wszystkich swoim deserem :)
Powodzenia!
Było pyszne, nie ma to jak zjeść piwo.. :D , ciekawy smak, polecam koneserom chmielowego napoju ;)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńpachnie niesamowicie:) czekam, aż stężeje i biorę się za "pierzynkę"...mniam, dzięki Kasiu;)
OdpowiedzUsuń