Buongiorno! To nie koniec kulinarnych podróży! Dzisiaj przenosimy się do Włoch, z których pochodzi (chyba) najbardziej popularne danie na świecie - pizza! Najlepsza to ta wykonana z ciasta drożdżowego, posmarowana sosem pomidorowym, posypana serem, ziołami i ulubionymi dodatkami.
Pizza z pomidorkami, szynką, mozzarellą i rukolą
Ciasto na pizzę nie jest trudne do zrobienia, a domowy sos pomidorowy sprawia, że upieczone ciasto smakuje niezwykle cudownie. Do mojej pizzy dodałam mozzarellę, pomidorki koktajlowe i szynkę a całość po upieczeniu posypałam rukolą. Palce lizać!
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Składniki na sos pomidorowy:
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, bazylia i oregano do smaku
Dodatkowo:
- 300 g sera mozzarella
- 200 g szynki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 50 g rukoliUwaga! Jest to propozycja podania. Pamiętaj, że możesz wybrać swoje ulubione dodatki :)
Przygotowanie ciasta:
1. W misce wymieszaj cukier i 125 ml letniej wody. Dodaj suszone drożdże i odstaw na 10 minut.
2. Dodaj oliwę i resztę wody, następnie mąkę i sól. Wymieszaj aż powstanie zwarta bryła ciasta. Wyjmij ją na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
3. Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przygotowanie sosu:
1. Posiekaj drobno cebulę. W niewielkim rondlu rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj pokrojoną cebulę i cały czas mieszając podsmażaj ją przez ok. 5 minut.
2. Dodaj czosnek i łyżkę koncentratu pomidorowego. Mieszaj przez minutę, po czym dołóż pokrojone pomidory. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj przez ok. 10 minut lub do zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku i odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie pizzy:
1. Z wyrośniętego ciasta jednym uderzeniem pięści wyduś nagromadzone powietrze. Wyjmij ciast na blat i podziel je na 4 części i z każdej z nich uformuj kulkę.
2. Każdą kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 22 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Posmaruj placki wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Posyp serem i wybranymi przez siebie dodatkami. Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok. 12-15 minut (lub do chwili, kiedy ciasto się zrumieni a wybrane składniki zaczną wrzeć). Podawaj na gorąco.
Buon appetito! :)
Źródło: A. Manning, Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce,
Wygląda cudnie - chętnie bym ukradła kawałek! :)
OdpowiedzUsuń