sobota, 15 marca 2014

Pizza

Buongiorno! To nie koniec kulinarnych podróży! Dzisiaj przenosimy się do Włoch, z których pochodzi (chyba) najbardziej popularne danie na świecie - pizza! Najlepsza to ta wykonana z ciasta drożdżowego, posmarowana sosem pomidorowym, posypana serem, ziołami i ulubionymi dodatkami. 



Pizza z pomidorkami, szynką, mozzarellą i rukolą

Ciasto na pizzę nie jest trudne do zrobienia, a domowy sos pomidorowy sprawia, że upieczone ciasto smakuje niezwykle cudownie. Do mojej pizzy dodałam mozzarellę, pomidorki koktajlowe i szynkę a całość po upieczeniu posypałam rukolą. Palce lizać! 

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżeczka cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli
Składniki na sos pomidorowy:
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia i oregano do smaku
Dodatkowo: 
  • 300 g sera mozzarella
  • 200 g szynki 
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g rukoli

    Uwaga! Jest to propozycja podania. Pamiętaj, że możesz wybrać swoje ulubione dodatki :)

Przygotowanie ciasta:

1. W misce wymieszaj cukier i 125 ml letniej wody. Dodaj suszone drożdże i odstaw na 10 minut.

2. Dodaj oliwę i resztę wody, następnie mąkę i sól. Wymieszaj aż powstanie zwarta bryła ciasta. Wyjmij ją na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. 

3. Wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przygotowanie sosu:

1. Posiekaj drobno cebulę. W niewielkim rondlu rozgrzej oliwę lub olej. Dodaj pokrojoną cebulę i cały czas mieszając podsmażaj ją przez ok. 5 minut. 

2. Dodaj czosnek i łyżkę koncentratu pomidorowego. Mieszaj przez minutę, po czym dołóż pokrojone pomidory. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj przez ok. 10 minut lub do zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku i odstaw do wystudzenia.

Przygotowanie pizzy:

1. Z wyrośniętego ciasta jednym uderzeniem pięści wyduś nagromadzone powietrze. Wyjmij ciast na blat i podziel je na 4 części i z każdej z nich uformuj kulkę. 

2. Każdą kulę rozwałkuj na placek o średnicy ok. 22 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

3. Posmaruj placki wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Posyp serem i wybranymi przez siebie dodatkami. Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 250°C przez ok. 12-15 minut (lub do chwili, kiedy ciasto się zrumieni a wybrane składniki zaczną wrzeć). Podawaj na gorąco. 

Buon appetito! :)

Źródło: A. Manning, Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce,

1 komentarz: